Aangezien ik ontwerpers adviseer over het verdienen aan hun werk, vond ik dat het tijd werd dat ik mij in NFT ging verdiepen.
In deze blog neem k je mee.

NFT volgens Wikipedia:
“Een non-fungible token, niet-vervangbaar token of uniek token (NFT) is een koppeling (een soort eigendom) op een blockchain van een account aan een uniek (niet uitwisselbaar) digitaal item via een smart contract. NFT is een manier om eigenaarschap te koppelen aan digitale objecten.”
Bron: wikipedia.

Oke. Deze quote leverde mij vooral MEER vragen op.
Wat is een token?
En blockchains?
En hoe gaat dit dan in z’n werk?

Toen ik aan deze blog begon, wist ik nog weinig van NFT’s. Behalve dat het “nieuw” is en er veel meningen over gevormd worden.
Navraag in mijn netwerk en via good old Facebook leverden mij, met name kritische, meningen op.

Een kleine zoektocht op het wereldwijde web leerde mij dat de eerste NFT’s verschenen rond 2015. Inmiddels is de techniek verbeterd en er worden o.a. deals ter waarde van miljoenen gesloten via NFT’s. Het kreeg begin 2021 massaal media-aandacht door zo’n deal: de verkoop van de eerste tweet door Twitter CEO Jack Dorsey. En even later de verkoop van het NFT-concert van Don Diablo.
De massale media-aandacht verklaard waarom het idee bestaat dat NFT zó nieuw is.

Er gaat flink geld in om. Dat is duidelijk.

Een einde aan het copy-paste tijdperk?
We weten allemaal hoe makkelijk het is om via internet te ‘doen alsof’ iets van jou is. Copy-paste, klaar. Dankzij NFT is het mogelijk om hier een einde aan te maken. Dankzij de blockchain, die werkt als een unieke versleuteling.
Met deze relatief nieuwe technologie kan je de authenticiteit van een digitaal object toe-eigenen. En als dit eenmaal vaststaat, werkt het als een certificaat.

De versleuteling van het echtheidscertificaat gebeurt met een blockchain.
Een digitale versleuteling die, mits goed geschreven, als veilig gezien wordt. Het werkt als een schakelketting, waarbij elke transactie een nieuwe schakel in de ketting is. De schakels zijn definitief en kunnen niet verwijderd of aangepast worden.

Voor (ver)koop van je werk kun je terecht op NFT-marktplaatsen.
Dit zijn online platformen die de handel in NFT’s mogelijk maken. Net zoals de Nederlandse Martkplaats.nl het mogelijk maakt jouw tweedehands spullen te verkopen aan een andere particulier. Via bijvoorbeeld nftcryptokunst.nl/nft-marktplaatsen/ kan je een lijst met NFT-marktplaatsen vinden, mocht je hierin geïnteresseerd zijn.

De kritische meningen om mij heen staan niet op zichzelf.
Naast dat NFT nieuw is (en nieuw staat in dit geval gelijk aan nog verder te ontwikkelen, niet stabiel) zijn er een aantal andere problemen.
Zo blijft het vrij makkelijk om werk van een andere maker te kopiëren en daarna te versleutelen met een blockchain om het vervolgens te verkopen als authentiek. Dat is een vorm van reproductie die illegaal is, tenzij de originele maker hier toestemming voor heeft gegeven. Sowieso staat de hele (auteurs)rechtsbescherming op de NFT-marktplaatsen nog in de kinderschoenen.
Er is nog geen duidelijke regelgeving of een instantie die dit monitort, een mooi speelveld voor mensen met verkeerde intenties.

Trendwatcher Jarno Duursma schreef een helder artikel over de NFT-technologie. Zijn conclusie is dat er een nieuwe markt aan het ontstaan is, in het voordeel van o.a. creatives.

Hier ben ik nog lang niet over uitgeleerd.
Zo schijnen blockchains niet energiezuinig te zijn. Ook ben ik benieuwd hoe zo’n NFT-marktplaats werkt, wat is het verdienmodel achter een NFT en welke kans heb je met NFT’s als ‘onbekende’ maker?
Hier komen zeker nog nieuwe blogs over.

Denk je ook: Hoe doen anderen dat toch?

Dan is het Design Netwerk wat voor jou

Elke 3e donderdag van de maand, 9 – 10.30 uur Aanmelden is gratis  

Design Netwerk